• office@redi-ngo.eu

118 tineri din Giurgiu și Teleorman au Participat la un Curs ANC Acreditat de Competențe Antreprenoriale

118 tineri din Giurgiu și Teleorman au Participat la un Curs ANC Acreditat de Competențe Antreprenoriale

În 4 comunități rurale din județele Giurgiu și Teleorman, 118 persoane(tineri de etnie romă și non-romă cu cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani)  au avut privilegiul de a participa la un curs acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), axat pe dezvoltarea aptitudinilor de afaceri și antreprenoriale.

Participanții au explorat o gamă variată de subiecte – de la planificare strategică și gestionare a riscului, până la marketing și vânzări. Cursul a avut ca obiectiv principal înțelegerea conceptelor de bază din domeniul antreprenorial, precum și dezvoltarea de abilități practice care să fie aplicabile în lumea afacerilor. În cadrul acestuia, s-a pus un accent deosebit pe învățarea prin practică și pe discuții interactive, cursanții fiind încurajați să-și împărtășească ideile și să dezvolte planuri de afaceri concrete.

Experiența a fost una îmbogățitoare pentru participanți. Deși majoritatea nu aveau experiență anterioară în antreprenoriat, ei s-au adaptat rapid și au învățat să își valorifice ideile în moduri creative și eficiente. Mulți dintre ei s-au arătat încântați de oportunitatea de a învăța și de a-și dezvolta competențele, precum și de posibilitatea de a contribui la dezvoltarea și prosperitatea comunităților lor.

Doi dintre participanți, domnul Mantea Dumitru din comuna Blejești, județul Telerorman și domnișoara Bănică Bianca din comuna Comana, județul Giurgiu, au dorit să împărtășească experiențele lor.

Domnul Mantea Dumitru, a spus: “Am venit la acest curs cu speranța de a învăța cum să-mi dezvolt o afacere și am fost plăcut surprins de cât de mult am reușit să învăț. A fost o oportunitate excelentă de a îmbunătăți cunoștințele mele și de a cunoaște alți oameni cu aceleași interese.”

Domnișoara Bănică Bianca, o tânără care abia a luat bacalaureatul, și-a exprimat dorința de a-și deschide propria afacere de produse tradiționale, a remarcat: “Acest curs m-a ajutat să înțeleg mai bine lumea afacerilor și m-a încurajat să îmi urmez visul. Înainte eram nesigură, dar acum simt că am instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face următorul pas.”

Astfel de inițiative pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării rurale, integrării profesionale a romilor prin încurajarea și susținerea antreprenoriatului. Succesul acestui curs demonstrează că există un real interes și potențial în rândul tinerilor romi din comunitățile rurale pentru dezvoltarea de afaceri proprii, ceea ce ar putea conduce la o creștere economică semnificativă și la crearea de noi locuri de muncă pentru tinerii romi.

Proiect derulat de REDI – Roma Entrepreneurship Development Initiative în parteneriat cu Pakistansk Kulturforening Skedsmo cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014- 2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Despre Organizator

Asociatia Roma Entrepreneurship Development sprijină antreprenorii romi în dezvoltarea afacerilor lor și facilitează accesarea finanțărilor de la instituțiile de microfinanțare și bancare. Misiunea noastră este să susținem și să creăm locuri de muncă în comunitățile de romi permițând antreprenorilor existenți să primească finanțare și servicii de dezvoltare a afacerilor, astfel încât să își poată accelera creșterea afacerilor și să poată oferi locuri de muncă în comunitățile de romi.

Despre Partener

Pakistansk Kulturforening Skedsmo este o organizație din Norvegia dedicată organizării atelierelor pentru tineri pe diferite subiecte, precum: căsătoria forțată în comunitățile interetnice, abuzul, integrarea socio-profesională, democrație și drepturile omului.

În prezent organizația are 574 de membri cotizanți norvegieni pakistanezi și își concentrează activitățile în diferite domenii: sănătate, educație, formarea profesională, etc. Preocuparea organizației este focusată pe minoritățile pachistaneze din Norvegia și facilitarea incluziunii lor în societatea norvegiană. Deține o bună colaborare cu Ambasada Pakistanului la Oslo și Ambasada Norvegiei la Islamabad.

Despre Programul Active Citizens Fund România:

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.